Door de hoge gasprijzen besluiten steeds meer mensen om te investeren in een houtkachel. Maar wat is de impact op het milieu wanneer steeds meer mensen kiezen voor een houtkachel

Volgens kenners van De Groene Stoker is deze impact op het milieu minimaal. Tegenwoordig mogen er alleen nog kachels verkocht worden die voldoen aan het EcoDesign keurmerk. Met deze toestellen stoken mensen automatisch vele malen schoner. Daarnaast zijn steeds meer mensen zich bewust van het belang van schoon stoken. Er zijn ook speciale stooktrainingen waar mensen goed leren stoken. Met deze kennis op zak hoeft het stoken van hout helemaal geen overlast te veroorzaken.   

Schoon stoken met EcoDesign houtkachels

Vanaf 2020 mogen retailers geen houtkachels meer verkopen die niet voldoen aan het EcoDesign keurmerk. De wetgeving is in het leven geroepen door de Europese Unie om de negatieve impact op het milieu tegen te gaan. Houtkachels mogen niet meer dan 40 mg/m3 fijnstof uitstoten en behalen een rendement van minimaal 75%. Dit betekent dat mensen die nu besluiten om een houtkachel aan te schaffen, automatisch schoner en met minder overlast stoken. Om het milieu te sparen kunnen oudere houtkachels daarom beter vervangen worden door modernere toestellen.

Bewust stoken

Het basisprincipe voor verantwoord stoken is het goed laten ontbranden van alle houtgassen in mooie vlammen. Dit wordt ook wel een volledige verbranding genoemd. Het zijn namelijk de onverbrande rookgassen die overlast veroorzaken. Via de schoorsteen komen deze gassen vrij in de vorm van bruingrijze stinkende rook. Daarnaast hebben deze gassen geen warmte kunnen afgeven doordat ze niet zijn ontvlamd. Zonde! Bij een volledige verbranding is er dus geen sprake van overlast. Maar hoe laat je alle houtgassen goed ontvlammen? De kunst van goed stoken is zorgen voor een goede verhouding van brandstof, zuurstof en warmte. Tips om dit voor elkaar te krijgen lees je in het artikel ‘Houtkachel stoken zonder overlast’. 

Bezoek een stooktraining

In een avondje leren hoe je zonder overlast kunt stoken? HAVÉ Verwarming organiseert regelmatig stooktrainingen. Onder het genot van een hapje en drankje leren deelnemers alles over verantwoord stoken. In de praktijk oefenen ze met de Zwitserse Stookmethode en leren ze wat vuur eigenlijk is. Met deze kennis op zak wordt stoken niet alleen schoner maar ook nog eens een stuk gemakkelijker en leuker!    

Besparen op de gasrekening 

Kortom, besparen op uw gasrekening door de aanschaf van een houtkachel hoeft geen negatieve impact op het milieu te hebben. Stook verantwoord en gebruik een houtkachel die voldoet aan de EcoDesign eisen. 

Persoonlijk advies    

Wil jij ook besparen op je gasrekening? Laat je persoonlijk adviseren door één van de specialisten van HAVÉ Verwarming